Hva slags jord skal du velge

Hver vår får vi mange spørsmål om jord. Hvilken jord skal jeg bruke til kasser og urner? Hva passer best i bed? Jordforbedring? Det finnes mye forskjellig på markedet, og det er ikke så lett å orientere seg. Nå har vi også registrert at dette er et hett tema i forskjellige riksdekkende fora, der mer eller mindre selvutnevnte eksperter gir råd og tips. Det er forsåvidt greit, men det er synd at bare deler av sannheten kommer frem og at det også florerer med direkte uriktige opplysninger.

Kort fortalt er budskapet gjerne; kompostjord er flott og torv er fy. Her må jeg nyansere dette mye.

For det første, gjenbruk av ressurser, som kompost, er bra for miljøet, så det er flott at vi bruker slike produkter i våre hager. Men kompostjord kan være så mangt. Det mest vanlige er en kombinasjon av hageavfall, bark- og trefiberkompost, og eventuelt kompost fra våtorganisk husholdningsavfall. I noen tilfeller er kompostjorda tilsatt ekstra næring og kalk i tillegg. Noen ganger er kompostjord kun kompostert bark og trefiber uten tilsetninger, og  i slike tilfeller er jorda kun egnet som jordforbedring. Kompostjord er vanligvis ganske kompakt, selv om dette kan variere og er avhengig av hvor omdannet komposten er og i hvilken grad det er tilsatt grove fiber, som for eksempel bark.

Torvjord er hentet fra myrer og består hovedsaklig av hvitmosetorv (sphagnum) i forskjellige grader av omdannelse. Torvjord er ofte tilsatt noe sand og eventuelt leire, i tillegg til kalk og gjødsel. Torvjorden som er til salgs i hagesentre er som regel billigere enn kompostjorden. Torv har en unik evne til å oppta fuktighet, er fri for ugress, sopp og insekter. Torvjord er imidlertid ikke ferdig kompostert, så den prosessen vil fortsette, og dermed vil vi oppleve at jorda synker fra et år til et annet, og påfyll blir nødvendig.

Så hva skal du velge:

For og lykkes med planter i kasser og urner, er det faktisk andre ting enn type jord som er mest avgjørende for resultatet. Det handler blant annet om jordvolum. Det er lettere og lykkes med en stor potte fremfor en liten. Det handler om gode vanningsrutiner. Det skal vannes når plantene begynner å bli tørre, men det skal ikke vannes i tide og utide. Se på plantene og bruke fingrene til å kjenne på jorden er et godt tips. Det handler om gode gjødselsrutiner. Det enkleste er å tilsette langtidsgjødsel ved planting. Da trenger du ikke tenke mer på gjødsling hele sesongen, og du vet at plantene får akkurat det de trenger til enhver tid, uavhengig av sol eller regn. Det handler også om klimatiske forhold, som sol/skygge, vind eller le, og hvor i landet det plantes.

Så var det jordtypen da. I potter og kasser vil jeg foretrekke en torvholdig jord, med god struktur. God struktur vil si god fordeling av fine partikler og litt grovere partikler, for at planterøttene skal trives med en sunn kombinasjon av vann og luft. Jeg vil så tilsette langtidsgjødsel, for å sikre næringstilgangen hele sesongen igjennom.

I bed kan du også gjerne bruke torvholdig jord, men den vil synke og påfyll blir nødvendig hvert år. Her kan kompostjorden være å foretrekke, da den vanligvis er mer omdannet enn torvholdig jord.

Ved nyplanting av busker og trær, bruker jeg alltid rikelig med kugjødselkompost i plantehullet. Rikelig vil her si minimum 10 liter til en buske, og gjerne opp til en hel sekk til ei stor buske eller tre. Nå kan ikke jeg gå god for all kukompost på markedet, men den vi selger inneholder 70% kompostert kumøkk, og er i tillegg beriket med hønsegjødsel. Et fantastisk produkt for alle hagens vekster.

Ved planting av surjordsplanter, som rhododendron, er det viktig å benytte en jord med grov struktur, rikelig med næring og lav pH-verdi. Den jorden vi selger til surjordsplanter er en grovfibret veksttorv (100% torv) tilsatt riktig tilpasset mengde gjødsel og kalk. Vi benytter den samme typen jord til mange av våre sommerblomster i produksjonen også, og det fungerer utmerket.

Kort oppsummert foreslår jeg:

  • Torvjord til potter og urner, samt rhododendron
  • Kompostjord til jordforbedring
  • Kugjødselkompost til planting av busker og trær
  • På alle områder er det viktig med gode gjødsel- og vanningsrutiner
  • Da gjenstår det bare å si, lykke til med en frodig hagesesong